Navigáció

Tartalom

Vissza

Önkormányzati választások és Választások az önkormányzati régiók testületébe - 2022

Az önkormányzati választások  és a Választások az önkormányzati régiók testületébe
szombat, 2022 október 29-én, 07:00-tól 20:00-ig tart.

Határozat a választásokról - 2022.június 8.

 

Önkormányzati választások
Információ a választójog és a megválasztáshoz való jog feltételeiről
Szavazati joga az önkormányzatokba minden olyan Szlovák és külföldi állampolgárnak van, akinek állandó lakhelye van a településen (tovább csak „a település lakosa“) és legkésőbb a választások napján betölti a 18. életévét.
A szavazati jognak az akadálya a törvény szerint megadott személyi szabadság korlátozása a közegészség védelme okából, ha ezt külön törvény a pandémia idejében nem határozza meg máskép.
Megválasztáshoz való jog a települések önkormányzatába
A helyi önkormányzat képviselőjének, Szlovák köztársaság fővárosában Pozsonyban és Kassán is, lehet megválasztva a település olyan lakosa, melynek állandó lakhelye van a településen, amelyben indul a választáson és legkésőbb a választások napján tölti be a 18. életévét.
A falu/város/városi kerület polgármesterének, az lehet megválasztva, akinek a településen állandó lakhelye van és legkésőbb a választások napján tölti a 25. életévét.
A megválasztáshoz való jog akadálya lehet
-  szabadságvesztés büntetésének töltése,
-  szándékos bűncselekmény miatti jogerős ítélet, ha az elmarasztaló ítélet nem tisztázott,
-  cselekvőképesség megvonása.

Választások az önkormányzati régiók testületébe
Információ a választójog és a megválasztáshoz való jog feltételeiről
Szavazati joga az önkormányzati régiók testületébe minden olyan Szlovák és külföldi állampolgárnak van, akinek állandó lakhelye van a településen, mely az önkormányzati régióba tartozik, vagy állandó lakhelye van abban a katonai körzetben, mely a területén lévő önkormányzati körzet szerveibe való választás céljából tartozik (tovább csak „az önkormányzati régió lakosa“) és legkésőbb a választások napján betölti a 18. életévét. A szavazati jognak az akadálya a törvény szerint megadott személyi szabadság korlátozása a közegészség védelme okából, ha ezt külön törvény a pandémia idejében nem határozza meg máskép.
Megválasztáshoz való jog az önkormányzati régiók testületébe

Az önkormányzati régiók testületének képviselőjének, olyan önkormányzati régió lakosa lehet megválasztva, melynek állandó lakhelye van a településen vagy a katonai körzetben, amelyben indul a választáson és legkésőbb a választások napján tölti be a 18. életévét.
Az önkormányzati régió elnökévé olyan önkormányzati régió lakosa lehet megválasztva, aki legkésőbb a választások napján tölti a 25. életévét.
A megválasztáshoz való jog akadálya lehet
- szabadságvesztés büntetésének töltése,
- szándékos bűncselekmény miatti jogerős ítélet, ha az elmarasztaló ítélet nem tisztázott,
- cselekvőképesség megvonása.

Választások az önkormányzati régiók testületébe - info


Udvard község a Tt. 180/2014-es, a választójog gyakorlásának feltételeiről, valamint egyes törvények módosításáról és kiegészítéséről törvény 171.§-nak 9. bek. értelmében (továbbá csak „törvény”)

közzé teszi

Udvard község lakosainak számát, amely a választások kihirdetése napjához, tehát 2022. június 10-hez

4 992 lakos.

A 176.§ bek. törvény 8.§-a értelmében a párton kívüli jelölt jelöltlistája részét alkotja az aláírásgyűjtő ív, azon választópolgárok által aláírva, akik a jelöltségét támogatják, és állandó lakhellyel rendelkeznek abban a községben, ahol jelölteti magát.
Az Udvardi Községi Képviselő-testület független képviselő-jelöltjének és a független polgármester-jelöltnek 200 ajánló aláírást kell összegyűjteni.

Počet obyvateľov-10_06_2022.pdf (118.16 kB)
 


További információk a SZK Belügyminisztériumának oldalán

Választások 2022


ÉRTESÍTÉS
a választókörzetek és a képviselők létszámának meghatározásáról a 2022-2026-os választási időszakra a 2022. október 29-i önkormányzati választásokra


A Tt. 180/2014-es számú, a választások gyakorlásának feltételeiről, valamint egyes törvények módosításáról és kiegészítéséről szóló törvény 166.§-nak, 3. bekezdése értelmében az Udvardi Képviselő-testület a 415/30062022-es sz. határozatával az alábbi választókörzeteket és képviselők létszámát határozta meg a 2022-2026-os választási időszakra:
Választókörzet száma: 1,

Képviselők száma -11.

Ing. Branislav becík, PhD.
polgármester

2022.07.12.

Určenie volebných obvodov a počtu poslancov v nich.pdf (141.22 kB)


Elektronikus postacím a tagok és póttagok delegálására

Udvard község  a Tt. 180/2014-es számú, a választások gyakorlásának feltételeiről, valamint egyes törvények módosításáról és kiegészítéséről szóló törvény 169.§-nak, 3. bekezdése értelmében

k ö z z é t e s z i

az elektronikus postacímet a tagok és póttagok delegálására a helyi választóbizottságba és a körzeti választóbizottságba:
sekretariat@dvory.sk és evidencia@dvory.sk .
A tag és póttag delegálásának bejelentése megtehető papírformában vagy elektronikusan. Az értesítés kézbesítési határideje a határidő utolsó napjának lejártával telik le (2022. augusztus 30.). A határidő után beérkezett értesítések nem lesznek figyelembe véve.

Ing. Branislav Becík, PhD
polgármester
2022.07.12.

A helyi választóbizottság jegyzőkönyvvezetőjének kinevezése

A Tt. 180/2014-es számú, a választások gyakorlásának feltételeiről, valamint egyes törvények módosításáról és kiegészítéséről szóló törvény 169.§-nak, 6. bekezdése értelmében

Bc. Helena Vadkertiovát
Obecný úrad
Hlavné námestie 414/6
941 31 Dvory nad Žitavou
tel.č.: 0911 976 881

evidencia@dvory.sk

nevezem ki

a 2022. október 29-i önkormányzati választások idejére a helyi választóbizottság jegyzőkönyvvezetőjévé.

Ing. Branislav Becík, PhD.
polgármester
2022.07.13.

  

Kifüggesztve: 20. 6. 2022

Levétel dátuma: 7. 11. 2022

Felelős: Správce Webu

Vissza